Drents Museum Go China

Gisteren zijn we naar het Drents Museum geweest in Assen. We waren er om een uur of half twaalf en er stond een kleine rij buiten. Na ong. 10 minuten stonden we bijna voor de kassa maar toen mochten er van de beveiliging voorlopig geen mensen meer naar binnen. Daar hebben we toen dus nog een half uur moeten wachten. Gelukkig stonden we droog, maar wel met zo’n fijne blazer in de nek (niet echt prettig). Eenmaal binnen konden we op ontdekkingsreis langs de originele wereldberoemde soldaten en andere bijzonder grafvondsten uit het grafcomplex van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, en uit het mausoleum van keizer Jing di, de eerste keizer van de westelijke Han-Dynastie.

Alles was overzichtelijk opgezet en we hadden een duidelijk boekje meegekregen met de uitleg bij ieder voorwerp. We zijn ongeveer twee uur binnen geweest en het was indrukwekkend. Vooral de 3D- film over het grafcomplex  was mooi. Zo kreeg je duidelijk een beeld van hoe het geweest moest zijn. Na de film stonden we eindelijk oog in oog met de soldaten. Echt prachtige beelden. Alles was mooi aangelicht. En gelukkig mocht je foto’s maken in het museum. Ik zal er hier een paar laten zien. Maar eigenlijk vinde we dat je zelf moet gaan kijken. Het is echt de moeite waard. (en daarna kan je prima winkelen in het centrum van Assen)

P1020074P1020093 Links zie je een bronzen zwaan. Deze hebben gestaan in het paleis van de eerste keizer Lingtong, Qin Dynastie.

Rechts zie je een dienares van de Adel. Uit de Westelijke Han-Dynastie.

P1020098Links zie je een knielende boogschutter met een defensieve taak. Rechts zie je een staande terracotta kruisboogschutter. Het terracottleger diende de Eerste keizer voor eeuwig te beschermen . De soldaten, die gedoemd waren te dienen in het          P1020095_4                                   duister van hun ondergrondse verblijf, hebben echte wapens bij zich . Niemand heeft dit leger ooit in zijn totaliteit kunnen zien; ook de Eerste Keizer niet. Alle beelden die gevonden zijn zijn flink beschadigd. Alles moet gerestaureerd worden. Een hele klus. Veel ontbreekt er ook zoals alle houten onderdelen, bijv. de houten strijdwagens.                   

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s