Dag 18: Hutongs op de riksja

Vanmorgen was Yue Lin al behoorlijk vroeg een beetje wakker. Rond 05.30 uur. Daarna heeft ze nog wel weer een beetje geslapen. Dus was mama ook al vroeg wakker. Uiteindelijk werden we weer om half acht wakker. Na een lekker ontbijt met de hele club van 9 zijn we om 10.00 uur vertrokken met het taxibusje naar een Hutong in het centrum van Beijing. Hier stonden ik weet niet hoeveel riksja’s op de toeristen te wachten. Wij hadden er maar drie nodig en wij kozen voor een bejaarde man die ons rond moest trappen. Hij zag er wel vriendelijk uit. Ook ging er nog een gids mee op haar eigen fiets. Zij zou ons het één en ander moeten vertellen tijdens de stops die we gingen maken. Haar Engels was echter ‘very bad’. Na ongeveer tien minuten fietsen was de eerste stop al bij een Hutong. Een Hutong is een soort wijkje in de stad met allemaal nauwe straatjes en hele kleine huisjes. De huisjes zijn weer gebouwd in een soort van compound. Vier huisjes rondom een klein binnenplaatsje voor één familie. Op zo’n binnenplaatsje kregen we uitleg van de gids. En mochten we binnen kijken. Het was natuurlijk allemaal wel een beetje opgezet voor de toeristen. Maar ach het was wel grappig. Op dit binnenplaatjse hebben we voor Yue Lin nog haar naam op papier laten zetten. Met mooie gekleurde verf. Heel kunstig gedaan.

IMG_6862 Toen we weer van het binnenplaatjse afgingen werden we belaagd door mensen die ons allerlei tassen met Chinese souvenirs wilden aansmeren. Het zou 100 RMB moeten kosten één zo’n tas. Ik bood 60 RMB en die man ging bijna direct akkoord. Dus misschien had ik nog wel lager kunnen gaan. Maar goed het was een tas vol met eetstokjes, portemonneetjes, en tassen. En dat voor 6 euro. Koopje dus. Hebben we weer wat weg te geven.

IMG_6847
Zoals je ziet is moeten we onze dochter nog wat bijbrengen.

Wij hebben weer ons op de riksja gehesen en die oude man maar weer trappen.Image
Deze foto is gemaakt door Pieter. Bedankt Pieter!!!

Gelukkig was de volgende stop ook weer na ongeveer tien minuten aan een water. Hier kregen we weer een heel verhaal van de gids Olanda. We kunnen het niet meer navertellen, maar het enige wat is blijven hangen is dat ze het meer, zee noemen in China. Nou ja dat doen ze in Duitsland ook. Na dit boeiende verhaal op naar de volgende stop en dat was bij een familie in een Hutong waar we hebben geluncht. We zaten echt bij die mensen in huis. Een huis ongeveer 6×5 meter en er stonden twee bedden in, twee tafels, een heleboel krukjes, een grote koelkast, een grote kast en achter en douchegordijntje was de badkamer. Nou ja, badkamer?? Het was 1 meter breed en 60 cm diep ongeveer. Het waren echt hele lieve mensen. Zo te zien in het huisje waren deze mensen Katholiek. Er hingen een aantal kruisbeelden en een christelijke kalender aan de muur. Ook hing er van het echtpaar een mooie trouwfoto aan de muur. Ergens in een soort van keukentje buiten het huisje werd de lunch gemaakt. We kregen de meeste gerechten met pauzes van vijf minuten na elkaar, maar ik zag later dat alles bereid wordt op één vuur. Het smaakte prima. Ze hebben echt hun best gedaan. Er was zelfs cola en bier. De kinderen waren rustig. Jip lag lekker te slapen en Yue Lin zat bij één van ons op schoot te spelen met de eetstokjes. Min en Zhen eten altijd lekker mee. Na de lunch werden we weer terug gefietst naar het startpunt. Daar stond een hele grote groep Koreanen te bekvechten wie er in welke riksja mocht zitten. Ze sloegen elkaar nog net niet om de oren. We zijn er maar snel tussen uit gevlucht. Rond 13.15 uur waren we weer in het hotel. IMG_6870
Op het bed van het echtpaar eten.

IMG_6877
Trouwfoto en christelijke afbeeldingen.

IMG_6874 Yue Lin kreeg haar fles in de auto van Min. Dat vond Min leuk om te doen. Ze vind Yue Lin zo lief en ukkepukkerig. Weer op de kamer hebben we haar in bed gelgd waar ze uiteindelijk een uur later in slaap viel. Papa en mama hebben ook even van een tukkie gedaan. Want papa en mama zijn is soms ook wel vermoeiend. En het was tenslotte ook nog zondagmiddag, dus dan hoort er ook een slaapje bij.

Om haf vier ben ik, Jessica naar het zwembad gegaan. Ik heb nog een poosje met Min gezwommen. En Erik heeft gevaderd. Hij trof het weer toen ze wakker werd, want ze had een volle poepbroek. Maar het is hem gelukt hoor. Hij zou met Yue Lin naar het zwembad komen, maar ik was er al weer uitgekeken en ik was me gaan douchen en omkleden. Toen zijn we elkaar heel erg mis gelopen. Waarschijnlijk zat hij in de lift naar beneden en ik in de lift naar boven. Hihihi. Maar we hebben elkaar weer gevonden hoor.

We zijn naar een soort van speeltuintje gelopen waar veel bejaarden en kinderen rondliepen. Van de kinderen waren er van de tien, acht jongens en twee meiden. Dus dat de verhoudingen nog steeds niet kloppen was goed te zien. Via een omweg zijn we weer terug gegaan naar het hotel. Hier hebben we nog even in de Royal Club Lounge gezeten. Omdat we een Royal Club kamer hebben mogen we hier zitten en (gratis) drinken en snacks eten. Echt iets voor de Nederlanders. Uiteindelijk betaal je er wel gewoon voor dat snappen jullie wel natuurlijk.

Rond zessen hebben we nog geskyped met oma Bos, tante Marije, oom Dennis, Eline en Julian. Yue Lin snapt nog niet zo veel van skype. Ze lijkt wel verlegen te worden als ze al die gezichten ziet op het scherm. Want als je weer opgehangen hebt is ze weer veel meer aanwezig.

We hebben gegeten bij de grote M en daarna de MacFlurrie opgegeten op een pleintje bij een fontein. Hier stond echter al snel een oudere dame voor de buggy Yue Lin aan te halen. Ze stak de armen naar haar uit en wilde haar overnemen. Nou, sorry mevrouw, geen denken aan. En we spreken nog steeds geen chinees dus dat is dan lastig uitleggen dat je wilt dat ze gaat. Ze bleef maar voor ons staan en even later ging ze naast ons zitten. Nadat het ijs op was zijn we maar snel terug gegaan.

Het avondritueel hebben we rustig gehouden met Yue Lin. Geen wilde spelletjes op bed maar een muziek DVD kijken met Chinese kinderliedjes. Het heeft vast wel iets geholpen. Ze was minder beweeglijk dan gisteren. Ze is weer rond half tien in slaap gevallen. IMG_6885 Nog twee volle dagen hier en dan komen we echt naar huis. Wij gaan morgen naar de Tempel of Heaven. We zullen gaan er een mooie dag van maken. Ook komt morgen het paspoort terug van Yue Lin met haar visa.

Heel veel liefs van Erik, Jessica en Yue Lin

Advertenties

5 thoughts on “Dag 18: Hutongs op de riksja

 1. ja, nu echt aftellen! Spannend hoor! 🙂

  Yue lin is echt super schattig.. Jullie verhalen zijn superleuk om te lezen en de fotos helemaal geweldig!

  Liefs, Romy en Paulien

 2. Ja ja het gaat nu erg hard.
  Het zit er bijna op, wordt voor Yue Lin ook weer spannend op naar een nieuw land.
  Maar gelukkig is ze al helemaal aan jullie gewend dus dat gaat verder helemaal goed komen.
  Geniet nog ff tjes de laatste dagen en mocht ik het niet meer kunnen lezen alvast een hele goede reis.

  Groeten jacqueliene

 3. Nou jullie kunnen nog even fijn genieten met zijn drieen en dan weer terug naar je thuis. Spannend allemaal Yue Lin is zo’n mooi meisje en nog even en dan kunnen we jullie dochter bewonderen .
  Wij wensen jullie een hele goede en fijne terug reis met jullie kleine meid.

  Dikke knuffel Caroline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s